Ladder kopen? Lees hier alles wat je moet weten

Ladders zijn allang niet meer alleen simpel en recht. Er zijn uitschuifbare ladders, opvouwbare ladders en zelfs vrijstaande ladders. En natuurlijk zijn er ook nog steeds de eenvoudige, enkele ladders. Maar welke ladder past nu precies bij jouw wensen? In het overzicht hieronder staan de belangrijkste soorten ladders voor je op een rijtje. De plus- en minpunten staan erbij, zodat je gemakkelijker een keuze kunt maken.

Reformladders

Een reformladder is ideaal voor hoge werkzaamheden. De naam 'reform' komt voort uit de mogelijkheid om de ladder in verschillende standen te plaatsen. Je kunt de ladder als reguliere, rechte ladder gebruiken en hem bijvoorbeeld tegen het dak neerzetten, maar het is ook mogelijk om hem vrijstaand te gebruiken. Dit wordt ook wel de 'A-stand', omdat de vorm van de vrijstaande ladder op de hoofdletter A lijkt.

 1. In twee standen te gebruiken: als rechte ladder en in de 'A-stand'
 2. Werkhoogtes tot wel 9,25 meter
 1. Vaak duurder dan schuifladders
 1. Bekijk alle reformladders

Rechte ladders

Een rechte ladder is de klassieke ladder die je ergens tegenaan kunt zetten. Rechte ladders zijn niet vrijstaand te gebruiken en zijn bovendien niet opvouwbaar. Er zijn drie soorten rechte ladders: enkele ladders, schuifladders en telescoopladders. Een enkele ladder heeft een vaste werkhoogte, terwijl een schuifladder kan worden uitgeschoven voor extra werkhoogte. Over telescoopladders lees je hieronder meer.

 1. Lichtgewicht: gemakkelijk te verplaatsen
 2. Goedkoper dan reformladders
 1. Niet vrijstaand te gebruiken
 1. Bekijk alle rechte ladders

Vouwladders

Vouwladders zijn misschien wel het meest multifunctioneel in gebruik. Doordat deze ladders zijn voorzien van meerdere scharnieren, kun je ze in verschillende standen vouwen. Daardoor kun je deze niet alleen als rechte ladder gebruiken, maar bijvoorbeeld ook vrijstaand in de A-stand of zelfs als steiger. Soms wordt er een werkplatform meegeleverd, dat je bovenop de steiger kunt leggen voor extra veiligheid.

 1. In minstens vier verschillende standen te gebruiken
 2. Opvouwbaar, dus compact op te bergen
 1. Minder werkhoogte dan met een reformladder of schuifladder
 1. Bekijk alle vouwladders

Telescoopladders

Een telescoopladder is een speciale versie van een uitschuifbare ladder. Deze kan in elkaar geschoven worden tot een zeer compact formaat. Een ingeschoven telescopische ladder is vaak maar ongeveer een meter lang, waardoor je deze gemakkelijk in een hoekje van je woning of garage kunt opbergen. Met een handig mechanisme zijn de meeste telescoopladders automatisch in en uit te klappen.

 1. Opvouwbaar, dus compact op te bergen
 2. Lichtgewicht: gemakkelijk te verplaatsen
 1. Minder werkhoogte dan met een reformladder of schuifladder
 1. Bekijk alle telescoopladders